Bramenteelt

Om bijna jaarrond bramen te kunnen oogsten heeft Pippel Bramen een groot deel van de keten in eigen hand. Zo kweken wij ons eigen plantmateriaal op en verpakken wij al onze producten zelf. Hierdoor kunnen wij een constante kwaliteit garanderen. Onze keten is op te delen in drie verschillende onderdelen; de opkweek van plantmateriaal, de teelt en oogst van onze vruchten en het verpakken van de beste bramen.

Opkweek

De opkweek van bramenplanten wordt geheel in eigen beheer gedaan. Om bramen te kunnen telen heb je om te beginnen bramenstekjes nodig. Om zeker te zijn van schoon plantmateriaal worden deze stekjes ingekocht. Deze bramenstekjes worden in april m.b.v. een oppotmachine gepoot in 7,5 liter potten. Deze potten worden op het opkweekveld geplaatst waar ze in ongeveer 6 maanden kunnen uitgroeien tot een volwaardige bramenplant. De planten krijgen gedurende het groeien water met voedingsstoffen toegediend.

Om bijna het hele jaar bramen te kunnen telen moet je de oogst van bramen vervroegen en verlaten. Dit moet je met gekoelde bramenplanten doen. In december wordt dan ook een gedeelte van de opgekweekte planten  in de koelcel bewaard. Deze kunnen er dan weer uitgehaald worden op het moment dat je zelf kan bepalen om zo je oogstmoment te kunnen bepalen. De overige planten worden in de kas geplaatst waarvan in het voorjaar geoogst kan worden.

0
potten
0
tonkinstokken
0
vierkante meter

Teelt & Oogst

De in de winter in de kas geplaatste planten komen uit hun winterrust wanneer de omgevingstemperatuur oploopt. De ogen op de bramenstengels gaan uitlopen en worden de uiteindelijke vruchttakjes. Aan de uiteinden van deze vruchttakjes worden de bloemknoppen gevormd. Zodra de eerste bloemen uitkomen, worden er bijen en hommels bij geplaatst voor de bestuiving. Dit is een zeer belangrijk proces omdat dit de vruchtzetting bepaald en dus de vorm en grootte van de bramen. De bloei en bestuiving kunnen wel 6 weken in beslag nemen.

Ook nu krijgen de bramenplanten weer water toegediend waar een uitgebalanceerde voeding aan is toegevoegd. De nieuwe grondscheuten voor het volgende jaar, worden bij bramenplanten in de pot/containers als ze in productie zijn meestal telkens weggesnoeid omdat dit de groei van de bramen vertraagd.

Na de zetting van de bramen duurt het, afhankelijk van het bramen ras, 6 tot 8 weken voordat de braam volgroeid is en geplukt kan worden.

Tijdens het oogsten wordt er om de 3-5 dagen van elke plant de rijpste bramen geplukt, dit gedurende 8-10 weken lang, afhankelijk van de temperatuur en de tijd van het jaar.

Bij Pippel Bramen gebruiken we 3 verschillende soorten bramen rassen, Lochness, Lochtay en Asterina.

Lochtay

Doornloos ras
Goed productief
Vroege oogst
Iets kortere oogstperiode
Grote, hele zoete bramen

Lochness

Doornloos ras
 Zeer productief, grote vruchten
Normale oogst
Lange oogstperiode
Hoe langer aan de struik, hoe zoeter

Asterina

Doornloos ras
Goed productief
Late oogst
Iets kortere oogstperiode
Grote en zoete bramen

Lochtay

Doornloos ras
Goed productief
Vroege oogst
Iets kortere oogstperiode
Grote, hele zoete bramen

Lochness

Doornloos ras
 Zeer productief, grote vruchten
Normale oogst
Lange oogstperiode
Hoe langer aan de struik, hoe zoeter

Asterina

Doornloos ras
Goed productief
Late oogst
Iets kortere oogstperiode
Grote en zoete bramen

Sorteren & Verpakken

Pippel bramen beschikt over een geconditioneerd verpakkingsstation met sealmachine. Tijdens het bramen plukken worden de op klasse of kwaliteit vol geplukte kistjes direct naar het afweeg- en verpakkingsstation gebracht. Zodat de bramen meteen terug gekoeld kunnen worden naar een goed bewaar klimaat.

Tijdens het plukken wordt ieder kistje voorzien van een label waar een medewerker en een afdeling waar de bramen geplukt zijn aan gerelateerd is. In het afweeg- en verpakkingsstation worden de volle bramenkistjes tijdens het afwegen ingescand, zodat de bramen altijd meteen traceerbaar zijn. De verschillende soorten gevulde bramenbakjes worden ook afzonderlijk afgewogen en gecontroleerd voordat ze verpakt worden. Dit alles wordt gedaan onder de strenge eisen van het behaalde BRC certificaat.

De kracht van Pippel Bramen is dat ze snel kan schakelen om in allerlei verschillende soorten verpakking bramen te plukken en af kan leveren naar de wens van de klant. Omdat het afwegen, verpakken en labelen van de bramen bij Pippel Bramen gedaan wordt, is er een zeer korte tijd van pluk tot in de winkel mogelijk.