pippelbramen-header-bramenteelt2-980x200

Opkweek

Om bramen te kunnen telen heb je om te beginnen bramenstekjes nodig. Alle bramen stekjes kopen wij virusvrij in, meestal vitro vermeerdert, zodat we zeker zijn van “schoon” plantmateriaal.

De opkweek van de bramenstekjes wordt vervolgens geheel in eigen beheer gedaan. Wanneer de bramenstekjes in april groot genoeg zijn worden ze m.b.v. een oppotmachine gepoot in 7,5 liter containers. Deze containers/potten met bramenstekje worden tijdelijk beschermd buiten neergezet.

Opkweek 1 284x195 copy copy

Zijn de plantjes weer wat sterker geworden, dan worden ze op het opkweekveld geplaatst waar ze in ongeveer 6 maanden kunnen groeien tot een volwaardige bramenplant. Tijdens het groeien van de bramenplant moeten de stengels telkens worden aangetaped. Dit is een tijdrovend en arbeidsintensief werkje, omdat je de stengels niet mag beschadigen. De bramenplant krijgt tijdens het groeien water met de juiste voedingsstoffen mee.

Om bijna het hele jaar bramen te kunnen telen moet je de oogst van bramen vervroegen en verlaten. Dit moet je met gekoelde bramenplanten doen. In december wordt dan ook een gedeelte van de opgekweekte planten in speciale koelkratten gelegd en in de koelcel bewaard. Deze kunnen er dan weer uitgehaald worden op het moment dat je zelf kan bepalen om zo je oogstmoment te kunnen bepalen.

Opkweek 2 284x195